Idén med det här blogginlägget fick jag av en lärare som funderade kring verktyg för att flippa klassrummet. Nätet är fullt med bra och mindre bra digitla verktyg som underlättar din undervisning men som också blir hjälpmedel när du vill utveckla dina metoder. Innan jag gick på semester gjorde jag en lista på digitala verktyg som är gratis att använda. Listan hittar du här på www.mip.ax.

Just i det nämda fallet ovan var frågan på vilket sätt man kan spara sina filmer och hur man kunde göra med presentationer för att de ska bli mera tillgängliga. Ursprungsfrågan gällde verktyg för att underlätta att flippa klassrum.

Under punkt 5 finns några förslag till webbplatser som kan användas som inspiration för de studerande. Under punkt 7 hittar ni några förslag på bloggar som är enkla att använda t.ex. för att träna skrivandet, argumentering eller att uttrycka sig i allmänhet på det egna eller främmande språk. Under punkt 8 finns alternativa webbplatser där du kan ladda upp dina presentationer så att de alltid är tillgängliga både för dig och dina studerande.

Kolla speciellt under punkt 12 om du letar verktyg för att publicera dina filmer. Du kan ju dels filma med en vanlig filmkamera eller telefon (jo det funkar faktiskt) för att sen redigera och ladda upp t.ex. på YouTube. Vill du endast göra instruktionsfilmer om något datorbaserat, t.ex. göra en manual för hur man använder ett digitalt program eller visualisera en presentation kan du med fördel använda dig av ett skärminspelningsverktyg. Om du t.ex. använder dig av Jing har du dels möjlighet att spara filmen på Jings egen server men du kan också exportera filmen så att du kan använda den lokalt på datorn för att sen bifoga på lämplig plats.

Förutom de här fyra punkterna finns ytterligare närmare 30 punkter du kan kolla igenom. Jag kan garantera att det säkert finns något för just dig och din undervisning! Är du sugen på att börja flippa din undervisning så är dessa en bra början. Sen kan du alltid gå med i FB-gruppen Flippa klassrummet för där finns en massa tips och idéer OCH underbara diskussioner kring för- och nackdelar med att flippa ett klassrum. Fast visst är de övervägande fördelar som tydliggörs eftersom metoden på många sätt stöder den studerandes lärande!!

 

 

 

Annonser