Då har vi för första gången på Åland delat ut en utmärkelse till Årets pedagog 2011 när det gäller användning av digitala verktyg i undervisningen. Det är Ove Westerlund, lektor i maskinteknik vid Sjöfart och teknikprofilen vid Ålands yrkesgymnasium som denna gång drog det längsta strået. Det kändes verkligen roligt att få ha varit med i denna process där projektets ledningsgrupp gjorde det slutliga valet.  Men det kan sägas att valet verkligen inte var lätt eftersom alla nominerade var så duktiga. Det är också väldigt svårt att göra en jämförelse eftersom alla kandidater har haft olika förutsättningar.

Den här fina tavlan ovan är målad av Jonas Wilén och den fick Ove som ett bevis på sin fina arbete med sina studerande. Motiveringen till utnämningen var:

Ove har bevisat att det är en myt att det inte går att använda digitala verktyg i undervisningen i en praktisk utbildning. Han har med stort engagemang byggt upp ett innehållsrikt rum på en lärplattform, vilket gjort kursmaterial och undervisning tillgängligt och uppdaterat för studerande. Han har vinnlagt sig om att hitta relevant digitalt material och anpassat det till sin undervisning. Genom att använda interaktiva tavlor i undervisningen underlättar Ove studerandes tillgång till lektionsgenomgångar. Hans arbete uppskattas bland de studerande och han är en inspiration för kollegerna.

Det var också roligt att se att Ove verkligen blev både glad och överraskad över utnämningen och det värmer ju också.

Jag hoppas att vi kan lyfta lärare på liknande sätt lite oftare. Det är de värda!

 

Annonser